pondělí, dubna 22, 2002

Mečiar vyzýval na spoluprácu

SME, 22.04.2002 - HZDS chce ísť do parlamentných volieb samostatne. Nepodporí prípadnú menšinovú vládu dnešných vládnych strán. „Ak by sme však boli s nimi vo vláde, vedeli by sme niektoré veci korigovať a naprávať,“ vyhlásil Vladimír Mečiar.

O svojom premiérovaní povedal: „Nikdy som nepovedal, že chcem a budem novým predsedom vlády.“ Na otázku SME, či bude opäť kandidovať na prezidenta, odvetil: „Chcem byť dobrým dedkom.“

Mečiar oznámil, že sa dohodol s prezidentom Rudolfom Schusterom, že prezident rozhodne o tom, koho poverí zostavením vlády, do troch dní od oznámenia výsledkov volieb.

„Spoluprácu na úrovni vládnej koalície si viem predstaviť so stranami Smer, ANO,“ povedal ďalej Mečiar. Účasť šéfa Smeru Roberta Fica a generálneho sekretára ANO Jozefa Banáša na sneme považuje za vôľu rokovať.

Vyslovil aj myšlienku „historického kompromisu“: „Od roku 1990 prebiehal zápas medzi HZDS a KDH. Politický zápas sa môže ukončiť skončením 12-ročného táborového postavenia a v mene vyšších záujmov Slovenska príde k prepojeniu týchto skupín. Takáto dohoda je nevyhnutná.“

HZDS vraj nebude zostavovať vládu so SNS a Pravou SNS, lebo sú proti vstupu do NATO. Seba ako prekážku v integrácii nevidí: „Naopak, účasť HZDS vo vláde je zárukou. Súčasné vládne strany nevedia garantovať ani obsah činnosti, ani občiansku podporu.“ Ubezpečenie o nemennosti smerovania Slovenska do Severoatlantickej aliancie posielajú účastníci snemu listom prezidentovi USA Georgeovi Bushovi.