úterý, dubna 16, 2002

Stretnutie mladých bábkarov

SME, 16.04.2002 - Staré divadlo po štvrtý raz organizuje festival divadelníkov Visegrádskej štvorky Stretnutie 2002. Od 25. do 28. apríla sa na ňom zúčastní deväť súborov z Bulharska, Českej republiky, Maďarska a Poľska.

Vlaňajšia programová línia Nádeje zastúpená študentmi umeleckých vysokých škôl sa stala platformou pre tento ročník. Slovensko bude zastupovať Vysoká škola múzických umení, Českú republiku DAMU z Prahy, Poľsko Divadelná akadémia z Varšavy a Bulharsko Národná akadémia divadelného a filmového umenia Krustyo Sarafova zo Sofie. Okrem nich sa bude v Nitre prezentovať Túlavé divadlo z Trnavy, domáce súbory Starého divadla a Teatra Tatra.

Súčasťou festivalu budú tvorivé dielne pod vedením pedagógov, výstava inštalácií poslucháčov a absolventov VŠMU a filmové projekcie režisérov Jana Švankmajera a Jiřího Trnku.

„Práve na tejto úrovni je potreba stretávania sa najaktuálnejšia, keďže v súčasnosti neexistuje v krajinách Visegrádskej štvorky prehliadka či festival, na ktorom by sa programovo stretávala nastupujúca generácia študentov, budúcich hercov bábkových a alternatívnych súborov,“ hovorí jeden z organizátorov Ivan Gontko. Podľa neho to majú študenti pripravujúci sa na pôsobenie v činoherných divadlách jednoduchšie, pretože festivalov pre nich je v tomto regióne niekoľko. „Cieľom našej prehliadky je práve snaha ponúknuť vysokým školám zameraným na bábkarskú tvorbu pracovné stretnutie, na ktorom by mohli predviesť výsledky svojho štúdia a tvorivej práce,“ uvádza na záver Gontko.