sobota, března 16, 2002

Denné štúdium nemôžu vnútiť

SME, 16.03.2002 - „Bezplatné vysokoškolské štúdium je dlhodobo neudržateľné,“ povedal k novému zákonu o vysokých školách predseda Rady vysokých škôl Libor Vozár.

Včerajšie mimoriadne zasadnutie rady sa okrem externého štúdia zaoberalo pripravovanými vykonávacími vyhláškami k zákonu. Rokovanie za účasti funkcionárov ministerstva bolo pomerne napäté.

„Rada sa obrátila na ministerstvo školstva, aby garantovalo kompenzácie transformovania externého štúdia. Suma 50 miliónov korún, ktorú vyčlenil parlament, nebude dostatočná. Skutočné požiadavky ešte nie sú vyčíslené. Privítali by sme, ak by ministerstvo, alebo vláda garantovali kompenzácie aj na budúci rok,“ povedal Vozár.

Minister Ftáčnik pripúšťa, že by sa mohli nájsť ďalšie prostriedky, odmieta sa však zaručiť na budúci rok, pretože štátny rozpočet 2003 sa bude schvaľovať až po voľbách.

Dnes dostáva vysoká škola za externého neplatiaceho študenta 30 percent zo sumy na denného študenta. U platiaceho je to 10 percent. Po zrušení poplatkov bude dotácia na externých študentov 30 percent zo sumy na denných.

Niektoré školy chcú ponúknuť externým študentom dennú formu štúdia. Ftáčnik upozorňuje, že nikoho nemožno nútiť, aby ponuku prijal.

Doteraz nemali niektorí pedagógovia prednášky u diaľkarov v úväzku. Od apríla sa to zmení, učiteľ bude môcť pracovať maximálne 58 hodín týždenne.