čtvrtek, března 28, 2002

O platoch rokovali neverejne

SME, 28.03.2002 - Mestské zastupiteľstvo v Nitre schvaľovalo včera zvýšenie platov riaditeľov príspevkových organizácií. Na návrh primátora Jozefa Prokeša bola časť zasadnutia neverejná. Plat sa schvaľoval hlavnému kontrolórovi a riaditeľom správy majetku, mestských služieb, správy športových a rekreačných zariadení a azylového domu.

Vyhlásiť rokovanie mestského zastupiteľstva za neverejné však možno iba vtedy, ak sa prerokúvajú veci, ktoré majú byť predmetom utajenia v štátnom záujme, inak je to rozpore so zákonom o obecnom zriadení. Ani jeden z poslancov napriek tomu nehlasoval proti návrhu o neverejnom zasadnutí.

Vedúca právneho oddelenia Ingrid Vargová argumentovala zákonom o verejnej službe. Podľa neho je aj v prípade pracovníkov samosprávy „zamestnávateľ povinný zabezpečiť ochranu údajov o plate“. Zákon však platí až od 1. apríla.

Pred zasadnutím boli materiály, ktoré obsahovali aj bod o schvaľovaní platov, dostupné novinárom ako obyčajne. „Dotknutým pracovníkom sa ako štatutár ospravedlním,“ vzal vinu na seba primátor Prokeš.

„Bolo morálne správne, aby bola časť zasadnutia neverejná,“ obhajuje sa poslanec za SDKÚ Ferdinand Vítek. Aj podľa poslankyne za HZDS Lýdie Forrovej bolo všetko v poriadku: „Nepokladám za potrebné, aby sa o platoch rokovalo verejne.“ Nie je proti zverejneniu výšky platov, ak by sa tak stalo na všetkých úrovniach samosprávy a štátnej správy. K prijatým platom šéfov príspevkových organizácií dodala, že nie sú vysoké.

Primátor Prokeš si nemyslí, že platy funkcionárov by mali byť utajené. Napriek tomu je presvedčený, že vylúčenie verejnosti zo zasadnutia bolo správne. „Som za to, aby boli verejné platy všetkých zamestnancov,“ tvrdí Prokeš. Na poznámku, že ide o mzdy z verejných financií, a nie súkromných, odpovedá, že v tom nevidí rozdiel.

Mestské zastupiteľstvo neverejne hlasovalo o platoch funkcionárov mesta aj počas minulého volebného obdobia. Vtedajší viceprimátor Juraj Hanák poveril mestskú políciu, aby strážila dvere do sály.

Samospráva je opatrná len v zverejňovaní platov svojich ľudí. Na vývesnej tabuli mestského úradu boli ešte nedávno zverejnené ročné príjmy žiadateľov o pridelenie nájomného komunálneho bytu.