pondělí, března 11, 2002

Futbal sa začal krvavou bitkou

SME, 11.03.2002 - Stretnutie fanúšikov druholigového Spartaka Trnava a FC Nitra pred sobotňajším zápasom sa skončilo bitkami a výtržnosťami.

Devätnásťročný Ľubomír Ch. skončil s ťažkým poranením hlavy v bratislavskej nemocnici na Kramároch. Zlomená lebka a poškodený mozog si vyžiadali takmer trojhodinovú operáciu. Zranených bolo aj ďalších pätnásť fanúšikov, rozbité ostali výklady.

„Vedeli sme, že sa niečo chystá. Polícia nám ešte pred odchodom telefonovala do Nitry, že sa na železničnej stanici grupuje akási skupinka ľudí. Ale my sme s tým nič nemali. Zorganizovali sme iba autobusový zájazd. Vo vzťahu s Trnavou sme doteraz nemali žiadne problémy,“ hovorí Jozef Kollárik, tréner futbalistov Nitry.

„Pri Galante sme policajtom hlásili, že sa blížime do okresu Trnava. Prišli za nami dve policajné autá. Autobus nám potom schovali v nejakom podniku.“

Prvá bitka sa strhla už pred Športovou halou Slávia, na Trojičnom námestí nepokoje pokračovali. „Trnavčania si pripravili kamene, hádzali ich do prichádzajúcej skupiny. Z jednej strany na druhú lietali dlažbové kocky a strašne si nadávali. Okoloidúci sa schovali do divadla a na poštu,“ povedal šokovaný predavač pukancov, ktorý nič podobné ešte nezažil ani v Trnave.

„Zápas prebehol pokojne. Vôbec som netušil, že sa niečo stalo. Až doma mi manželka referovala, že došlo aj k vážnemu zraneniu. Neviem si to celé vysvetliť, už sme sa s prezidentom klubu na druhý deň na zápase B-tímu rozprávali, že pre nadchádzajúci súboj s Dunajskou Stredou musíme sprísniť bezpečnostné opatrenia,“ hovorí Kollárik.

Incident na námestí zaznamenali aj kamery mestskej polície a počas zápasu vyrobili fotografie podozrivých. Väčšina mala vyholené hlavy a niektorí na tvári a oblečení zaschnutú krv. Po zápase polícia nitrianskych fanúšikov sústredila na bočnom dvore. Každého nasnímali kamerou a porovnali s výstupom z kamery.

Zo spáchania trestného činu výtržníctva obvinil vyšetrovateľ deväť ľudí a hlavného aktéra bitky, 20-ročného Petra F. z Nitry, obvinili zo spáchania trestného činu ublíženia na zdraví. Vyšetrovateľ spracoval zároveň návrh na jeho väzobné stíhanie.

JURAJ GERBERY, rh a sita