pondělí, února 09, 2004

Blesk a Radiožurnál se stále drží v čele

Marketing & Media, 09.02.2004 - U rozhlasových stanic došlo k přeskupení v první trojce. Zatímco jedničkou zůstává Český rozhlas 1 - Radiožurnál, druhým nejposlouchanějším rádiem je Frekvence 1. Ta si sice polepšila jenom nepatrně, ale poslechovost třetího Rádia Impuls klesla o 14 tisíc posluchačů. Není to však kritické, jelikož jde o ztrátu necelých 2 % posluchačů a podílem na trhu je Impuls jenom o desetinu procenta slabší než Frekvence 1. Ta už v období 4-9/2003 dýchala Impulsu na paty, který ale byl ještě před rokem v čele žebříčku. Kontinuálně roste třetí soukromá celoplošná stanice Evropa 2. Jako jediná si polepšila, a to rovnou o 21 tisíc posluchačů.

U regionálních stanic si přes úbytek 11 tis. posluchačů drží první příčku Rádio Blaník a je tak šestou nejposlouchanější stanicí v České republice. Změny u největších regionálních stanic nejsou významné: Rádio Černá Hora poskočilo na sedmou příčku před ČRo České Budějovice a plzeňské Radio FM Plus si polepšilo o šest pozic a je tak devátou nejposlouchanější regionální stanicí. Nejsilnější stanice v regionech jsou převážně soukromá regionální rádia, dominují v sedmi krajích. Dvakrát se objevil ČRo 1 - Radiožurnál, stejně také regionální vysílání Českého rozhlasu (Brno a České Budějovice) a Rádio Impuls. Frekvence 1 je nejposlouchanější v Ústeckém kraji. Soukromým regionálním stanicím vévodí v Praze a ve středních Čechách již zmiňovaný Blaník. Za ním následuje Country Rádio (136 tis.) a Rádio Beat (68 tis.). Největší změny zaznamenaly Rádio Hey! Praha (+15 tis. na 43 tis.) a Rádio City (-14 tis. na 39 tis.)

Z mediálních zastupitelství dopadl nejhůře RadioNet, který klesl o 10 % na 597 tisíc posluchačů. Mírný pokles zaznamenaly ARBOmedia (1,911 mil. posluchačů) a Media Marketing Services (2,462 mil.). Stabilní zůstalo jenom Regie Radio Music s 2,135 mil. posluchačů. Výsledky Media projektu však nejsou příliš dobrou zprávou pro rozhlas jako celek. Poslechovost dosáhla celkem 6,823 milionu lidí, oproti posledním výsledkům poklesla o 1,8 %, což představuje 120 tisíc posluchačů (statistická odchylka 56-57 tisíc).