pondělí, března 14, 2005

Vysílají Info a Twist oprávněně?

Marketing & Media, 14.03.2005 - Do moravského éteru se vrátí stanice Radiohrad, která skončila pro špatné rozhodnutí regulátora. Vyřeší vysílací rada i další spory?
Příští týden má Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) příležitost uklidnit vlnu kritiky rozhlasových provozovatelů za sporné rozhodnutí v licenčních řízeních. Na programu jejího zasedání bude řešení situace kolem pražského éteru, konkrétně vysílání Info Rádia a Radia Twist.

Budou to precedenty?
Vliv těchto dvou rádií na pražský trh je zcela zanedbatelný, protože Radio Twist vykazuje poslechovost na úrovni statistické nuly a nové Info Rádio se do výzkumu poslechovosti Media projekt ještě ani nedostalo. Rozhodnutí RRTV však může ukázat, jak se v budoucnu zachová v dalších případech, zejména v souvislosti s benešovským Rádiem Nový Preston a s možnými problémy s připravovaným Radiem Hey! Sever. Řešení sporů, které chce rada tento týden ukončit, může být jakýmsi precedentem pro budoucnost.

Soudy: Rado, špatně odůvodňuješ
Tlak na RRTV se stupňuje především od konce minulého roku, kdy pražské soudy rozhodly v několika sporech v její neprospěch. Provozovatelé se na soudy obracejí se žalobami, ve kterých napadají rozhodnutí rady o udělení, resp. neudělení licence. Jedním z nedostatků, jichž se podle soudů rada dopouští, je nedostatečné zdůvodnění zamítavých rozhodnutí o neudělení licence neúspěšným žadatelům.

Proč Twist vysílá?
Ještě v roce 2002 společnost Michaela Fleischmanna Max Loyd zpochybnila udělení licence Radiu Twist. Jedná se o velké řízení, v němž rada nabídla tři pražské kmitočty, na nichž pak rozjely vysílání Rádio Info (nyní RockZone 105,9), Radio Hey! Praha a zmíněný Twist. Problém je, že Twist žádal o kmitočet, který rada nakonec udělila projektu "ryze českého rádia" Hey!. Podle zákona nemůže dostat rádio frekvenci, o kterou nežádá, soud proto zrušil rozhodnutí o udělení licence Twistu. Ten měl tedy vysílání ukončit, což se nestalo. "Podle mého názoru by měla rada vyhlásit nové řízení, kterého se účastní Radio Twist a Info Rádio. Pak nebudu mít problém říci, aby radní udělili licenci Twistu, a ne nám," říká majitel Info Rádia Michael Fleischmann.

Na Info Rádio útočí Joe
V opačné situaci je Info Rádio ve sporu o licenční řízení, ve kterém samo dostalo frekvenci pro pražské Vinohrady. Tu si nechal zkoordinovat Miroslav Pýcha, který napadl rozhodnutí rady a soud mu dal za pravdu. Podle něho by rádio mělo zastavit vysílání. Pýcha se již několik let snaží o vzkříšení svého Rádia Limonádový Joe a používá všechny dostupné nástroje, jak se do éteru vrátit. Je však možné, že rada pouze pečlivěji zdůvodní, proč dostal licenci Fleischmann, a ne Pýcha, a prakticky se nic nezmění.

Vypnutý Nový Preston
Složitější to bude s Rádiem Nový Preston. To dostala do éteru společnost M-Publicity. Proti rozhodnutí rady zvedlo hlas hned několik stávajících provozovatelů, ale nejrychlejší byla City Mulitmedia Petra Dvořáka (rádia City a Blaník). Na základě rozsudku soudu, kterým bylo rozhodnutí o přidělení licence zrušeno, přestalo rádio v prosinci loňského roku vysílat. Rada, jak má ve zvyku, podala proti rozhodnutí soudu kasační stížnost. "Činnost rádia je utlumena, což nám způsobuje finanční ztráty. Čekáme na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o kasační stížnosti, kterou rada podala," konstatuje ředitel Rádia Nový Preston Petr Laštovka. Nicméně postup rádia, tedy jeho vypnutí na základě rozhodnutí soudu, nenásledovalo ani Info Rádio, ani Radio Twist.

Česká Lípa taky v mlze
Jaký další spor se může vynořit? Country Radio, které usiluje o dokrývač v České Lípě, chce soudním rozhodnutím docílit, aby bylo zrušeno rozhodnutí o udělení licence Radiu Hey! Sever na Liberecku. Licence totiž obsahuje tři kmitočty, přičemž jedním je právě vysílač pro Českou Lípu, který rada Country Radiu neudělila. Soud ale určil, že své rozhodnutí nedostatečně zdůvodnila, a proto je potřeba v řízení o udělení českolipské frekvence pokračovat.