pondělí, listopadu 19, 2007

Janečkovi Lambertové

Týden, 19.11.2007 - Finanční ředitel František Lambert minulý týden oznámil, že odchází z České televize. Výpověď podal v týž den jako ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, který míří budovat internetové zpravodajství do Novy.

Zdeněk Šámal a František Lambert byli prvními nejbližšími spolupracovníky generálního ředitele Jiřího Janečka po jeho zvolení v létě 2003. Šámal měl zlepšit pověst zpravodajství a publicistiky a také spustit digitální zpravodajský kanál ČT 24, Lambert zase dostal za úkol ozdravit finance.

Rok 2003 byl pro zlepšení kondice veřejnoprávní televize klíčový. Meziročně se snížily náklady o téměř půl miliardy. Lambert sice nechtěl pokračovat v očistné strategii navržené poradenskou agenturou KPMG a prosazované předchůdcem Petrem Klimešem, nicméně ani jeho vlastní recept nebyl k zahození. Už po roce dovedl televizi k vyrovnanému rozpočtu a za dva roky se mu podařilo snížit počet zaměstnanců o 220 osob. Náklady na výrobu jedné hodiny pořadů se za čtyřiadvacet měsíců snížily o 180 tisíc korun a v roce 2005 dosáhly 420 tisíc korun. Další tlak na efektivitu však už nemusel být natolik silný: poslanci totiž schválili zvýšení televizního poplatku.

Stále více pravomocí

Lambert byl ve své roli skutečně schopný. Janeček mu umožnil obsadit obchod a výrobu mladými manažery, jimž důvěřoval. Změnil se systém výroby pořadů, nově se kladl důraz na výkon a finance. A Lambert znásobil svůj vliv. Po odchodu programové ředitelky Evy Vrtiškové a následném vedení programu Annou Beckovou si generální ředitel troufl na dosud nevídanou velkorysost. Nehledal pro program nového šéfa, prostě tuto sféru podřídil přímo Lambertovi. Ten souhlasil s tím, že je to vlastně přirozené -vždyť pořady spolknou jeden z největších balíků televizních peněz; a to musí mít finanční šéf pod kontrolou.

Moc vrchního ředitele narostla do mamutích rozměrů. Měl pod sebou finance včetně mezd a obchodního oddělení, informační technologie, provoz, oddělení vizuální prezentace a všechna programová centra od zábavy po dokumentaristiku.

Na koncentraci pravomocí upozorňoval člen Rady České televize Jiří Voráč, ale energii své kolegyně Heleny Fibingerové, shovívavé k oběma ředitelům, prolomit nedokázal. Vrchní ředitel Lambert se až letos v únoru přiznal k příslušnosti k Lidovým milicím, ozbrojené složce předlistopadové KSČ. Učinil tak až v okamžiku, kdy už tato mrazivá životní epizoda nebyla zákonnou překážkou v jeho funkcích. Zdůrazňoval, že členství bylo formální, „automatické“ pro každého manažera strojírenského podniku s rudou knížkou.

Ekonom se zbraní v ruce

Kauza ublížila i generálnímu řediteli Janečkovi. Rada ČT ho upozornila na porušení zákona. Umožnil totiž Lambertovi zastávat funkci bez doloženého prohlášení, že v milicích nesloužil. Teď stačí, aby Janeček do 21. února 2008 porušil zákon nebo statut televize, a rada ho může po předešlé důtce jednoduše odvolat.

Bohaté výnosy z televizních poplatků, které mají letos dosáhnout až pěti miliard korun, rozvázaly Janečkovi ruce. Najal další manažery a s mírně nervózní radou v zádech rozházel nakupené pravomoci na devět míst: tolik je nově ředitelů na prvním stupni řízení, pomineme-li studia v Brně a Ostravě. „Rozšiřováním počtu ředitelů se řízení nezkvalitní. Naopak, zvýší se náklady,“ brání Lambert ideu jednoho silného vrchního ředitele.

Nové posily

A co se po letošním únoru změnilo pro Lamberta? Ztratil řadu kompetencí. Program převzala od července Kateřina Fričová, provozní záležitosti včetně nákupů a výběrových řízení skončily v říjnu u Vladimíra Karmazína. Tento bývalý policista, jenž zná Janečka pětadvacet let, ještě donedávna vedl brněnské studio. „Nebudu popírat, že jsme přátelé. Dohodli jsme se na mém přesunu do Prahy,“ říká Karmazín.

Lamberta nakonec jako jediného ředitele přestěhovali do takzvaného Rohlíku, tedy televizního objektu s restaurací mimo hlavní budovu Kavčích hor. Tolik zdůrazňované propojení financí a programu se definitivně rozpadlo. Potvrzuje to i sám Lambert: „Už nelze mluvit o spolupráci.“

Janeček jen výjimečně obsazuje důležité pozice výběrovým řízením. Od června zřídil novou funkci personálního ředitele a dosadil do ní Jana Mrzenu. Tentýž člověk předsedal Radě ČT i v létě 2003, v době Janečkova zvolení šéfem Kavčích hor. „Já bych považoval za diskriminační, kdyby ze zmíněného důvodu tuto funkci zastávat nemohl,“ komentuje Janeček. Minimálně tím dává signál, že přízeň radních může být odměněna židlí v nejužším vedení televize.

Dohoda byla jiná

Na prvním listopadovém zasedání televizní rady Janeček potvrdil medializovaný Šámalův přestup na Novu, ale výpověď vrchního ředitele zamlčel. „Kolega Lambert mě požádal, abych o jeho odchodu v té době ještě nemluvil. Jistě k tomu měl své důvody. Respektoval jsem to,“ vysvětluje. „Měli jsme dohodu, ale ta zněla jinak,“ reaguje Lambert.

„Zřejmě už necítí další perspektivu v České televizi,“ říká o Lambertově odchodu předseda televizní rady Jiří Baumruk. „Není možné mu upřít, že stabilizoval finance. Ale dalo se očekávat, že nakonec sám odejde, protože veřejnoprávní televize si musí uchovat čistý štít.“

Vztahy Janečka a Lamberta jsou dnes na bodu mrazu. Generální ředitel postupně vycítil, jak se z kamaráda stává nepřítel, navíc s katastrofálním mediálním obrazem. Zajisté v tu chvíli litoval, že vrchnímu řediteli v zájmu vlastního pohodlí odevzdal řadu klíčových kompetencí. Současné vytváření nových pozic ve vedení televize tak bylo předvídatelným důsledkem únorového zemětřesení. Z podivné loajality nových Janečkových koní, Karmazína a Mrzeny, však nekouká nic lepšího než malí Lambertové, tentokrát vzorně připravení podržet generála Janečka v těžkých časech politické nemilosti.

A kdy bude jmenován nový finanční ředitel? „Pochopitelně už nyní mám představu o velmi schopných potenciálních adeptech,“ říká Janeček. Bývalý vrchní ředitel odchází na konci prosince. „Jsem si jist, že nikde jinde nebude jeho minulost vadit,“ uzavírá jeho milicionářskou kauzu šéf televizní rady Baumruk.