pondělí, ledna 10, 2005

Udělí regulátor digitální TV licence?

Marketing & Media, 10.01.2005 - Dobrou zprávou pro fanoušky digitalizace je relativně vysoký zájem o "digitální" kmitočty. Bojkot Novy a Primy, ale hlavně nerozhodní radní mohou být pro řízení fatální.

Stále není jasné, jestli bude mít licenční řízení na vysílání v digitálních multiplexech vůbec nějaké vítěze. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) sice obdržela 54 projektů, nicméně klíčoví radní stále nejsou rozhodnuti, zda budou pro některý projekt hlasovat. Z celkového počtu dvanácti radních se v listopadu zformovala skupina pěti, kteří vyhlášení licenčního řízení nepodpořili, mj. z důvodu, že pro přechod na digitální televizní vysílání není v ČR dostatečná legislativa. Při rozhodování o vítězných projektech je však podle zákona potřebných nejméně devět hlasů. "Ještě jsem se nerozhodla, zda budu hlasovat pragmaticky a některé z projektů podpořím, nebo principiálně a zůstanu u svého názoru, že nejsme pro digitalizaci připraveni," říká Pavla Gomba, která je jednou z těch radních, již vyhlášení řízení nepodpořili. "Počtem přihlášek jsem byla překvapena a ovlivnit mě může fakt, že do okamžiku rozhodování budeme znát znění zákona o elektronických komunikacích, který by schválila Poslanecká sněmovna," dodává Pavla Gomba. Naopak Irena Ondrová je již rozhodnuta: "Můj skeptický postoj trvá, protože nedostatečná legislativa a nejisté prostředí pro provozovatele zvyšují riziko případné arbitráže."

Nova, Prima analogově?
Nejzásadnější informací licenčního řízení je relativně vysoký počet přihlášek a postup provozovatelů TV Nova a Prima TV. Ti se totiž nepřihlásili do řízení se svými současnými programy, což může negativně ovlivnit hladký proces digitalizace. Obě televize požádaly RRTV o přidělení pozic mimo řízení, s čímž regulátor nesouhlasil. Předseda RRTV Petr Pospíchal je předem varoval, že digitálně budou moci vysílat pouze v tom případě, když se do řízení přihlásí nebo vymění své analogové licence za digitální. Sebevědomí obou komerčních televizí při určování podmínek vychází z jistoty o době platnosti jejich licencí: do roku 2017, resp. 2018. K vypnutí analogového vysílání však dojde pravděpodobně dříve. Prima již za nepřidělení digitálních kmitočtů RRTV zažalovala, Nova se chystá udělat totéž. Přitom nekoordinace kroků mezi regulátorem a celoplošnými televizemi je největší hrozbou digitalizace, jelikož analogové vysílání bude blokovat nástup progresivnějšího, digitálního. Nova ani Prima však řízení zcela neignorovaly. Jejich provozovatelé se o pozice ucházejí s novými programy. Jedná se o plnoformátový kanál Prima klub a CET 21 se uchází o čtyři tematické stanice: filmovou, seriálovou, sportovní a zpravodajskou. Ze současných kabelových kanálů se do řízení přihlásila Galaxie sport, Óčko a parlamentní 24.cz.

Velké šance v regionech
Rada bude při rozhodování o udělení licence přihlížet k několika faktorům, nicméně jejím zájmem je, aby se co nejdříve dostaly do éteru nové programy, které budou diváky motivovat ke koupi set-top boxů, potřebných pro příjem digitálního signálu. K dispozici jsou dva až čtyři plnoformátové a stejný počet tematických kanálů a také regionální vysílání. Vedle stávajících celoplošných komerčních televizí se v digitalizaci hodlají angažovat i regionální TV. Ty mají také největší šanci na úspěch, protože je pro ně vyhrazeno šest pozic. Ze současných regionálních studií se do řízení přihlásila Regionální televizní agentura, dále TV Mariánské Lázně, děčínská TV Lyra nebo liberecký dodavatel Novy, Terra TV. Do televizní digitalizace vstupují také rozhlasoví broadcasteři: ředitel Radia Proglas Martin Holík prostřednictvím společnosti Telepeace, Miroslav Pýcha z Rádia Limonádový Joe, irská Radio Investments (rádia Kiss, RadioNet) a především francouzský mediální gigant Lagardere (Frekvence 1, Evropa 2, Regie Radio Music). Ten se přihlásil se dvěma projekty: zábavně-informačním programem pro ženy TF1 a lifestylovou televizí pro mladé diváky TE2. "Chceme se pochopitelně opřít o televizní portfolio Lagardere, hlavně stanice MCM a Match TV," říká Michael Fleischmann. Francouzský mediální dům již v minulosti projevil zájem o majetkový vstup do TV Nova.

Absence TV gigantů
Aktivní jsou také produkční společnosti - Barrandov Studio, za níž stojí třinecká Moravia Steel (viz M&M 46/2004), Dramedy Production (seriál Redakce pro TV Nova) nebo Milk and Honey. Mezi další žadatele patří také dceřiná společnost finanční skupiny J&T, První zpravodajská, která se uchází s projektem Z1, což by měl být zpravodajský a publicistický kanál podobný slovenské TA3. Sportovní program Sport 5 chce spustit Charouzova BPA sport marketing, plnoformátovou Febio TV pak režisér a producent Fero Fenič. Absence velkých mediálních domů, které již dříve projevily zájem o televizní vysílání u nás (Bertelsmann nebo SBS Broadcasting), je zřejmě způsobena skepsí z finanční návratnosti investic v zatím nejasně definovaném českém prostředí. Nicméně se dá očekávat, že v případě rychlé penetrace set-top boxů a další fragmentace televizního trhu najdou partnery v domácích licencovaných společnostech.