pátek, července 16, 2004

Provozovatelé multiplexů převzali kmitočty

www.rozhlas.cz/digital, 16.07.2004 - České radiokomunikace, Czech Digital Group a Český Telecom ve čtvrtek a v pátek převzaly od Českého telekomunikačního úřadu soubory kmitočtů pro digitální vysílání. Z kmitočtů vyplývá, že pouze multiplex Českých radiokomunikací dosahuje celoplošního pokrytí (77 % obyvatel). Všechny multiplexy však pokrývají Prahu a Brno a nabídnou minimálně čtyři televizní programy. Podle Českého telekomunikačního úřadu není možné až do ukončení analogového vysílání, které uvolní další kmitočty, uvažovat o významnějším rozšíření pokrytí stávajících multiplexů.

Český telekomunikační úřad vydal kmitočty pro řádné digitální terestrické vysílání i přes varování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, že bez jejího souhlasu to není možné. "Tento postup je v hrubém rozporu s platnou legislativou. Rada svůj souhlas k udělování oprávnění k provozování vysílačů pro zemské digitální vysílání neudělila," napsal ještě počátkem týdne předsedovi Českého telekomunikačního úřadu Davidovi Stádníkovi místopředseda rady Jiří Šenkýř.

Podle něho by provozování vysílačů na základě těchto oprávnění bylo porušením zákona a rada by musela proti jejích držitelům zahájit správním řízení. "Konali jsme v mezích zákona. Provozovatelé mohou začít stavět sítě," reagoval David Stádník.

Koncem dubna předložilo ministerstvo informatiky Koncepci zahájení digitálního televizního vysílání v České republice pro roky 2004-2006 a v ní figurovaly pouze dva multiplexy, jež se shodují s těmi, které Český telekomunikační úřad přidělil Českým radiokomunikacím a Czech Digital Group.

Možnost vzniku třetího multiplexu, který připadne Českému Telecomu, zveřejnil úřad až tento týden. Telecom projevil zájem o digitální vysílání letos, experimentálně ho chce začít zkoušet v srpnu v Praze a v Brně.