čtvrtek, července 29, 2004

Spor RRTV a ČTÚ: patová situace v digitálním vysílání

www.rozhlas.cz/digital, 29.07.2004 - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a Český telekomunikační úřad se zatím nedohodly na společném postupu v udělování oprávnění k terestrickému digitálnímu televiznímu vysílání. Tři společnosti (České radiokomunikace, Czech Digital Group a Český Telecom) sice převzaly od ČTÚ kmitočty pro tři zkoordinované multiplexy, není však jasné, jak se do nich dostanou televizní programy.

"Vydávání oprávnění k provozování digitálních sítí je bez našeho souhlasu v rozporu s platnými zákony. Připravíme právní kroky ke zjednání nápravy, neboť stávající stav snižuje právní jistotu provozovatelů a ve svých důsledcích může zbrzdit proces digitalizace," zpochybnila Rada rozhodnutí ČTÚ. Do příštího zasedání 24. srpna chce Rada analyzovat právní stanoviska k problému a rozhodnout se o dalším postupu.

Předseda ČTÚ David Stádník však stále trvá na tom, že jednal v mezích zákona. Podle něho nic nebrání TV Nova a Prima TV, aby se dohodly s některým provozovatelem na šíření digitálního signálu. "Mají celoplošní licence a změna by byla pouze v technickém prostředku," řekl D. Stádník.

To však Rada odmítá. "Jednalo by se o pirátské vysílání. V digitálních multiplexech mohou vysílat pouze ty televize, jež na to mají licenci. Ty vydáme až na základě řízení, které plánujeme na říjen tohoto roku," reagoval podpředseda Rady Jiří Šenkýř. Rada chce určit, na kterém multiplexu bude konkrétní televize vysílat. "Je to nesystémové a protikonkurenční. Oni by se měli zabývat pouze obsahem programů," dodal D. Stádník.

Současné celoplošní televize zatím neprojevily zájem o digitální vysílání za takto vyhrocené situace. Podle informací pracovníků, kteří jsou zasvěceni do problematiky digitalizace v České televizi a v TV Nova, by vysílání podle návodu D. Stádníka bylo příliš riskantní.

V trojspolku ČT, TV Nova a Prima TV se rodí stanovisko, podle kterého by byl zachován princip "společně vypnout analog, společně zapnout digitál", a to postupně po regionech. Největší zájem o digitální vysílání by kromě Prahy, Brna a Ostravy byl v severních Čechách, kde jsou problémy s analogovým vysíláním, například v souvislosti s 12. kanálem, jenž je vyhrazen pro rozhlasový multiplex DAB.