pondělí, srpna 18, 2008

Seznam zlevní některé videospoty

Marketing & Media, 18.8.2008 - Největší portál má od příštího pondělí nový ceník. Žádané pozice podraží, ale video na některých serverech zlevní.

Cena za oslovení tisíce uživatelů (CPT) u týdenní kampaně na základní pozici medium rectangle sice zůstane u 50 Kč, v případě denního použití se ale zvyšuje na 70 Kč. Cena za pozici se zvedá na 140 tis. Kč, ale zvyšuje se i předpokládaný počet oslovených reálných uživatelů, a to o 20 % na 600 tis. „Cílem ceníku je udělat co nejširší nabídku našich reklamních pozic,“ říká Michal Heisig, manažer oddělení pro klíčové zákazníky Seznamu.

Jako příklad snížení ceny uvádí komerční sdělení v rubrice Žena na serveru Novinky.cz. Podle starého ceníku je CPT 71 Kč, u nového už figuruje cena 50 Kč. Dojde ovšem i ke zdražení. Třeba CPT velmi žádané pozice rectangle floating dosáhne 60 Kč.

Razantně narostlo CPT u pozice formátu leaderboard na hlavní stránce serveru Novinky.cz, které se zvyšuje ze 156 Kč na 250 Kč. Cena takovéto týdenní kampaně s garantovaným počtem zobrazení v úrovni 1,6 mil. tak pro zadavatele vzroste až o 150 tis. na rovných 400 tis. Kč.
Seznam.cz udrží CPT v úrovni 300 Kč u videoreklam, pokud si je ovšem zadavatel objedná pro servery Stream.cz nebo Super.cz, dostane nově výhodnější nabídku -200 Kč. Videospoty zatím využily na stránkách Seznamu např. Sazka, Allianz Direct, Komerční banka nebo Nokia.

Více než růst cen trápí mediální agentury nový postup Seznamu při nasazování oken s kontextovými odkazy Skliku. Ty jsou totiž od července u serverů Novinky. cz a Super.cz nad oblíbenou pozicí rectangle. „Tím, že se nad tento banner vsunula téměř stejně veliká reklama s odkazy Skliku, dostal se velice nízko do méně viditelné oblasti. Tím ztratil na atraktivitě pro inzerenty,“ říká ředitel oddělení on-line mediální agentury Universal McCann Jan Suda. Podle něho to pak se zdražením u tohoto formátu v úrovni 20 až 40 % nekoresponduje. Konkurenční Centrum Holdings připravuje nový ceník až od ledna 2009.