pondělí, listopadu 15, 2004

Bude boj o digitální licence?

Marketing & Media, 15.11.2004 - Do digitalizace míří i AB Barrandov, J&T, Sazka nebo Fero Fenič. Regulátor zatím uklidňuje kritiky vyhlášeného řízení o digitální licence.

Podle prvního zájmu o provozování digitálních stanic v systému DVB-T lze předpokládat, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) obdrží do uzávěrky licenčního řízení podstatně více žádostí, než může uspokojit. Zájemci o digitální vysílání se mohou hlásit do 21. prosince, už dnes jsou ale některá jména známa. Do uzávěrky se mohou zaktivizovat další společnosti, jedním ze stimulů může být podpora České televize v penetraci set-top boxů, o kterou se snaží předseda RRTV Petr Pospíchal.

Nova a Prima jsou klíčové
Celkově dal regulátor k dispozici dvanáct pozic na dvou multiplexech. Jedná se o 2 až 5 plnoformátové, 1 až 4 tematické a 6 regionálních programů. Uchazeči mohou požádat o pozici v multiplexu Czech Digital Group nebo Českého Telecomu, případně obou. Řízení chce rada uzavřít koncem února 2005.
Kdo projeví zájem o digitální vysílání? Je velmi pravděpodobné, že do soutěže se zapojí dvě současné terestrické celoplošné televize: TV Nova a Prima TV. Pokud by se tak nestalo a stanice by se v budoucnosti nebyly ochotny vzdát svých analogových kmitočtů, překazily by úspěšnou koordinaci zamýšlených šesti multiplexů se 100% pokrytím populace, s nimiž se počítá od roku 2007. "Pro současné celoplošné televize jsou dvě cesty. Buď nyní požádají o licenci pro šíření svého programu digitálně, nebo až v roce 2007 o výměnu technických parametrů, které by umožnily přechod z analogového na digitální vysílání," konstatuje Pospíchal. Dodává, že Primě se vyplatí žádat už nyní, a to i s projektem, jenž by vyloučil z jejího programu tolik problematizovaná regionální studia.

Barrandov novým hráčem?
O licenci na provozování plnoformátového programu se bude ucházet také společnost AB Barrandov, kterou vlastní třinecká Moravia Steel. "Zatím jsme se nerozhodli, o který multiplex projevíme zájem. Závisí to na obchodních podmínkách jednotlivých provozovatelů," říká mluvčí AB Barrandov Dušana Chreneková. Barrandov chce vysílat 16 hodin denně, a to od 8.00 do 24.00, přičemž bude žádat o licenci na 12 let. Dalším zájemcem o plnoformátovou televizi, tentokrát bez investora, bude zřejmě režisér Fero Fenič. "Filmová a televizní společnost Febio má snad nejlepší výsledky ve své oblasti a chtěli bychom je dál využít. Jestli se nám podaří oslovit investora, do řízení se přihlásíme," míní Fenič.

Zájem tematických TV
V kategorii tematických programů můžeme očekávat zájem hudební a lifestylové televize Óčko. Tu již nyní sleduje 267 tis. diváků týdně a možnost terestrického šíření signálu doplní současné kabelové a satelitní. "Preferujeme pozici v multiplexu Českého Telecomu, ale uspokojíme se i s jinou variantou," konstatuje předseda představenstva provozovatele hudební televize Jiří Němeček. Aktivita je také u zájemců, kteří chtějí podnikat v segmentu zpravodajských televizí. "Náš projekt vychází ze zkušeností se slovenskou TA3, jejímiž jsme akcionáři. Lze jej jednoduše charakterizovat jako projekt zpravodajské televize," říká ředitel odboru marketingu J&T Petr Málek. Tato finanční skupina také využije maximální možnou dobu trvání a požádá o licenci na 12 let. Podobné je to s parlamentní 24.cz, jež začala nedávno vysílat po kabelu a přes satelit. "Zvažujeme různé možnosti participace na digitálním vysílání," poznamenává zas člen představenstva Mafry Roman Latuske.

Sázení přes obrazovku
Systém DVB-T umožňuje kromě přenosu televizního signálu také doplňkové služby: superteletext nebo rozhlasové vysílání a díky zpětnému kanálu také interaktivitu. Ve Velké Británii vysílá několik kanálů programy sázkových her. Stanice jako Avago, Sky Vegas Live nebo Sky Bet Live umožňují prostřednictvím kreditní karty sázet v simulovaných hrách nebo tipovat v různých sportovních soutěžích. Digitalizaci chce využít Sazka prostřednictvím dceřiné společnosti Kabel Plus Sport (KBS). "KBS by ráda s některým držitelem licence spolupracovala jako dodavatel programů pro sportovně-sázkový kanál," potvrzuje tiskový mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund. O samostatnou licenci ale žádat nebude.

Polar: zastavte to
Kvůli digitalizaci nyní probíhá skupování regionálních televizních studií společností Regionální televizní agentura. Zatím jsou do projektu zapojeny stanice Puls, Gimi, Polar a Fatem a počítá se s dalšími. "Rozhodně o digitalizaci máme zájem. Jsme ale zděšeni zmatkem, a proto navrhujeme přerušit licenční řízení," prohlašuje majitel ostravského Polaru Jaroslav Korytář.

Spor Mlynáře s RRTV
RRTV po vyhlášení licenčního řízení na digitální vysílání sklidila kritiku ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Ten tvrdí, že regulátor sice nepostupuje protizákonně, ale neměl by určovat, u kterého provozovatele multiplexu budou jednotlivé televize vysílat. Rada však namítá, že licenci může vydat pouze se souborem technických parametrů, jenž předurčuje vztahy provozovatelů televizí a multiplexů.

Údiv radiokomunikací
Problematickým zůstává veřejnoprávní multiplex, kterým by měla zůstat síť Českých radiokomunikací s celoplošným pokrytím. ČT již požádala Český telekomunikační úřad, aby určil, kde má digitálně vysílat. Jeho předseda David Stádník chce od ČT zpřesnění požadavku. České radiokomunikace zase uvedly, že jsou překvapeny postupem, který směřuje k provozování multiplexu veřejné služby. ČT navíc žádá, aby o výsledném datovém toku rozhodovala sama, čímž by zcela ovládla obsah doplňkových služeb.