pondělí, června 07, 2004

Můžou přijít rádia o frekvence?

Marketing & Media, 07.06.2004 - Rádia chtějí oddálit udělování licencí na území. Soukromá rádia kritizují některá ustanovení návrhu zákona o elektronických komunikacích, který má mj. upravit kompetence regulačních orgánů pro technickou stránku vysílání.

"Naším zájmem je, aby po nabytí platnosti zákona nemuseli provozovatelé žádat o tzv. generální oprávnění k využití rádiových kmitočtů od Českého telekomunikačního úřadu, jež nahradí stávající kmitočtové příděly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Domníváme se, že by tyto příděly měly být automaticky považovány za oprávnění podle nového zákona.

Na čem se zatím nemůžeme shodnout, je, že by měly platit i po dobu případného prodloužení licence," vysvětluje prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání Michal Zelenka. Argumentuje, že i rádia potřebují stabilní prostředí, které jim umožňuje plánovat v dlouhodobějším horizontu.

"Změna podmínek, tedy že by současný územní rozsah vysílání mohl být revidován při prodloužení licence, představuje pro rádia hrozbu. Přitom k revizi není žádný důvod, neboť při přechodu na digitální vysílání se žádná část VKV pásma nebude na rozdíl od televizního opouštět," říká Zelenka.

Další výhradou je okamžitý přechod na udělování licencí na území. "V rozporu se zvyklostmi ve světě se u nás přidělovaly licence na kmitočet. Ty prostě musí doběhnout, včetně prodloužení. Licence by se měly udělovat podle nových pravidel až v úplně nových řízeních," dodává Zelenka.

Ministerstvo informatiky, jež zákon připravuje, nám nesdělilo, zda jsou připomínky APSV průchodné. "Snažíme se důsledně oddělit regulaci obsahu od regulace přenosu. To nebylo dosud respektováno a působí to problémy," řekl M&M náměstek ministra Michal Frankl. Ministerstvo chce návrh zákona předložit vládě koncem června.