úterý, srpna 10, 2004

RRTV napadne rozhodnutí ČTÚ u Ústavního soudu

www.rozhlas.cz/digital, 10.08.2004 - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ve věci rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o přidělení kmitočtů pro DVB-T obrátí na Ústavní soud ČR. Současně dá podnět nejvyšší státní zástupkyni k podání žaloby proti postupu ČTÚ. "Našim cílem je dosáhnout zrušení tohoto protiprávního rozhodnutí, kterým došlo k rozdělení kmitočtů pro digitální vysílání," komentoval rozhodnutí Rady z úterý 10. srpna její místopředseda Jiří Šenkýř.

Spor o způsob spuštění řádného vysílání v systému DVB-T mezi dvěma regulátory se vyostřil v polovině července, kdy ČTÚ vydal Českým radiokomunikacím, Czech Digital Group a Českému Telecomu kmitočty pro digitální vysílání. Rada upozorňuje, že kmitočty jsou součástí souboru technických parametrů, které přiděluje provozovatelům právě ona. ČTÚ se brání, že rozhodnutí je v souladu se zákonem a že přidělení programových licencí Radě zůstává.

Zatímco se dva státní orgány, které měly zabezpečit rychlý a hladký přechod na digitální vysílání napadají, telekomunikační společnosti investují řádově stovky milionů korun do vybudování sítí pro šíření digitálního signálu. "Letošní rok je posledním obdobím experimentálního provozu a na něj by mělo logicky co nejrychleji navazovat zahájení skutečného digitálního vysílání. My i naši potenciální zákazníci celou tuto záležitost velmi pozorně sledujeme a věříme, že se ji podaří vyřešit," dodal ke sporům mezi regulátory ředitel Úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací Martin Roztočil.