čtvrtek, září 16, 2004

Španělsko odkládá přijetí legislativy pro DVB-T

www.rozhlas.cz/digital, 16.09.2004 - Španělský ministr průmyslu Josep Montilla ohlásil zpoždění přijetí legislativy, která je nezbytná pro řádné terestrické digitální televizní vysílání v zemi. Posunul se také termín, dokdy měly regionální samosprávy přidělit licence k provozování digitální televize na základě výběrových řízení, a to z prosince letošního roku na červen 2005. Zatím však nedošlo k přehodnocení termínu pro ukončení analogového vysílání, který je stanoven na rok 2012.

Předchozí pravicová vláda nastavila rychlé tempo digitalizace a k rozvoji digitálního trhu pobízela jak provozovatele televizních stanic a telekomunikační operátory, tak i výrobce digitálních televizních přijímačů a set-top boxů, kterých bylo na španělském trhu nedostatek.

V současnosti vysílají v Španělsku digitálně dva kanály veřejnoprávní RTVE a soukromé stanice Antena 3, Tele 5, Canal Plus, Net TV a Veo TV. Takovéto vysílání je pro provozovatele ztrátové, jelikož penetrace set-top boxů v domácnostech zůstává stále nízká. I přesto dominantní telekomunikační operátor Abertis ohlásil další investici za 350 miliónů eur do úplného pokrytí země digitálním signálem ze současných 80 % populace.

Zatím za podpory Katalánské samosprávy odstartoval na severu země v oblasti Maresme se 117 tisíci obyvateli pilotní projekt terestrického digitálního televizního vysílání se čtyřmi regionálními stanicemi. Tato oblast byla vybrána z důvodu, že se dosud potýkala s problémy v distribuci analogového signálu.