pondělí, prosince 20, 2004

Do Novy se vrátila CME

Marketing & Media, 20.12.2004 - Finanční skupina PPF a Central European Enterprises (CME) podepsaly dohodu, podle které se 85% vlastníkem TV Nova stane CME. Americký investor za podíl zaplatí 642 mil. amerických dolarů (12 mld. Kč), přičemž 529 mld. dolarů bude zaplaceno v hotovosti a zbytek v akciích CME. PPF se tak se 14% ekonomickým podílem stala po Ronaldovi S. Lauderovi druhým největším akcionářem CME. Česká finanční skupina dostane přístup k portfoliu CME, jež vlastní osm stanic v pěti zemích Evropy a má ambice dále expandovat do Ruska a na Balkán. K výměně akcií má dojít v první polovině příštího roku. Oznámení o dohodě způsobilo 20% nárůst hodnoty akcií CME na burze.
CME se vrací na český mediální trh. Stála u zrodu Novy, její působení však přerušily aktivity Vladimíra Železného. Rozhodující část své investice pokryje z vyhrané arbitráže s Českou republikou, která neochránila její investici.
Nový vlastník zatím neohlásil žádné změny. Mediální agentury zaznamenaly posílení konkurenčního vztahu mezi Novou a Primou, jež díky zvýšení podílu na trhu sledovanosti na sebe váže více inzertních příjmů. Předpokládají se změny ve způsobu nakupování programů. Nyní zabezpečuje akvizice Novy, stejně jako Primy, společnost AQS, která s ní není majetkově propojena. Ve všech zemích si však televize CME zabezpečují nákup programů samostatně, proto se očekává oddělení společného postupu konkurenčních stanic. Na Novu bude zřejmě převedena nejhodnotnější část programové knihovny AQS.