čtvrtek, října 07, 2004

Mlynář: DVB-T je hlavně pro televize

www.rozhlas.cz/digital, 07.10.2004 - Digitalizace rozhlasového vysílání je v Česku možná v systémech DRM a DAB, a to po roce 2006. Vláda nepočítá s rozhlasem v systému DVB-T, který je určen primárně pro televizní vysílání," vyhlásil ministr informatiky Vladimír Mlynář na semináři o budoucnosti digitálního rozhlasu v Poděbradech. Nicméně vláda nepodnikne takové kroky, které by zabránily šíření digitálního rozhlasu systémem DVB-T, pokud se bude jednat o doplňkovou službu. Vysílání pěti rozhlasových kanálů potřebuje asi 3 % kapacity datového toku multiplexu.

Již nyní investují do experimentálního rozhlasového vysílání v systému DVB-T společnosti City Multimedia, Lagardere Active Radio International, Radio Proglas a především veřejnoprávní Český rozhlas, který je nejaktivnější v prosazování opuštění analogového vysílání. "Pro nás je nejvýhodnější DVB-T, protože jsme přesvědčeni, že je pro diváky a posluchače nejlépe dostupný - pro svou kapacitu, potřebu pouze jednoho přijímače pro rádio a TV, možnost elektronického programového průvodce a nízké provozní náklady. Zkušenost z Velké Británie ukazuje, že DVB-T potáhne zájem posluchačů o DAB," řekl ředitel ČRo 1 - Radiožurnálu Alexandr Pícha.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má záměr vyhradit Českému rozhlasu dvě pozice v celoplošném DVB-T multiplexu Českých radiokomunikací a po jedné v ostatních dvou, které budou provozovat Český Telecom a Czech Digital Group. "Rada chce, aby Český rozhlas dostal možnost porovnat, za kolik budou její signál distribuovat jednotliví operátoři. A dnes ještě nevíme, která digitální síť bude nejvíce životaschopná," odůvodnil postup regulátora jeho místopředseda Jiří Šenkýř.

"I když Rada jako jediná vrátila rozhlasu odpovídající místo v procesu digitalizace, s jejím rozhodnutím rozdělit naše programy do tří multiplexů nesouhlasím," reagoval Alexandr Pícha. Český rozhlas spolu s Českou televizí totiž usilují o společný samostatní multiplex, který by podle nich umožnil nejlépe využít synergie nabízených služeb. "V budoucnosti by určitě měly Český rozhlas a Česká televize vytvořit společný multiplex," dodal Vladimír Mlynář.