pondělí, května 10, 2004

Digitalizace srazí ratingy

Marketing & Media, 10.05.2004 - Pouze dva dni po tom, co vláda schválila rozjezd televizní digitalizace, založilo všech pět celoplošných privátních elektronických médií sdružení, kterým se
chtějí hlasitěji vyjadřovat ke změně naší mediální krajiny.
Přechodem na zemské digitální vysílání nečeká televizní investory, kteří dnes ovládají trh, nic dobrého. Nedá se očekávat, že by jejich postavení zesílilo. Nynější situace, kdy vysílají pouze dvě soukromé televizní stanice, bude definitivně pryč. Uvolněním kmitočtového spektra dojde k posílení konkurenčního prostředí. Mimo jiné to přinese odlišnou situaci v mediálním plánování, protože zájem diváků se pravděpodobně rozmělní mezi více kanálů a ratingy nebudou dosahovat současné hvězdné úrovně. Upozadí se tedy dnešní primární zájem o vysoký objem gross rating points a dojde ke zvýšení fragmentace cílových skupin.

Kdy bude switch off day?
Toto si TV Nova i Prima uvědomují a nenaskýtá se jim žádná významná motivace pro rychlé investování do digitálního vysílání. Ledaže by stát sáhl na jejich analogové kmitočty. Státní orgány by o podobném kroku mohly teoreticky uvažovat, protože analogové vysílače budou nejenom brzdit skládání nových digitálních multiplexů v ČR, ale mohou mít nagativní dopad na průběh digitalizace v sousedních zemích. Analogové vysílače umístěné především v příhraničním území mohou totiž rušit nízkovýkonné vysílače digitálního signálu stojící v sousedních státech. Nova i Prima by se však mohly cítit dotčeny takovýmto mocenským zásahem; s ohledem na platnost jejich licencí, která končí až v roce 2017, resp. 2018. Zatím se ví pouze to, že nejbližší dva a půl roku tzv. switch off day nenastane. Není důvod pro to, aby penetrace set-top boxů, resp. digitálních přijímačů, proběhla rychle. Signál bude tedy digitálně přijímat pouze nepatrný podíl diváků. Jeden hypotetický důvod Novy pro digitalizaci se přece jenom nabízí: přístup k multiplexu může zvednout její cenu při vyjednávání o zamýšleném prodeji.

Výbor pro digitalizaci nebude
V digitalizaci hraje významnou roli stát, protože se musí změnit současná legislativa. Vláda sice koncem dubna schválila Koncepci zahájení digitálního televizního vysílání v ČR pro roky 2004 až 2006, ale to je málo. V nejistotě zůstávají jak provozovatelé televizí, tak případní investoři do digitálních sítí, přes které se budou multiplexy šířit. Vláda neprojevila jasnou vůli po digitalizaci nezařazením set-top boxů do snížené sazby DPH. Neprošel ani návrh ministerstva informatiky na zřízení výboru, jenž by digitalizaci koordinoval.

Televize jsou v nejistotě
Nejasnosti kolem digitalizace daly dohromady Novu, Primu, Rádio Impuls, Frekvenci 1 a Evropu 2. Ty 30. dubna založily Sdružení privátních elektronických médií a kritizují mimo jiné právě ministerstvo informatiky za to, že nedostaly možnost připomínkovat zákon o elektronických komunikacích, který nastavuje podmínky digitalizace. Společný postup chystají i televize, včetně veřejnoprávní, které budou chtít získat vliv nad multiplexy a omezit roly provozovatelů digitálních sítí. Nova a Prima se právem obávají uplně nového a nečekaného konkurenta. Tím mohou být společnosti, jež nebudou do multiplexů dodávat televizní program, ale jenom doplňkové služby. Ty by mohly využívat atraktivitu stanic a komerčně parazitovat na programovém vkladu televizních provozovatelů. Rozhodující bude zmíněný zákon, který upraví nové povinnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a především Českého telekomunikačního úřadu, jenž požaduje silnější postavení a který je na rozdíl od rady přímo podřízen vládě.

Nejlepší podmínky má ČT
Nejvýhodnější podmínky jsou nyní nastaveny České televizi. Koncepce pro ni vyhradila dva kanály v multiplexu, který bude spuštěn zřejmě již letos a pokryje 77 % obyvatel republiky. Její roční výdaje pro šíření digitálního signálu dosáhnou asi 100 mil. korun. Dá se očekávat, že ČT bude motorem digitalizace, jelikož jedině ona funguje díky koncesionářským poplatkům a pokles sledovanosti, spojený s případnou stagnací reklamních příjmů, pro ni není rozhodující.

TV digitalizace
* systém DVB-T
* pokrytí populace multiplexy: A - 77 %, B - 32 %
* minimálně čtyři stanice v jednom multiplexu
* žádná společnost zatím nemá oprávnění provozovat multiplex
* licence pro provozovatele multiplexu vydává Český telekomunikační úřad v součinnosti s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání
* do konce roku 2004 mohou experimentálně provozovat multiplex České radiokomunikace, Czech Digital Group, Český Telecom
* cena set-top boxu 50 eur, cena digitálního TV přijímače 1000 eur

Co není jasné
* za jakých podmínek se dostanou dnes vysílající TV do multiplexu
* dokdy budou moci stanice využívat současné analogové vysílače