pondělí, května 16, 2005

Konec soudů o licence?

Marketing & Media, 16.05.2005 - Regulátor už nechce prohrávat soudy, a tak vydal manuál, podle kterého bude postupovat při licenčních řízeních.
Manuál se vztahuje na udělování jak rozhlasových, tak televizních licencí. Jako prvními jím tedy projdou žadatelé o přidělení pozic ve dvou digitálních televizních multiplexech. Veřejná slyšení začínají již tento týden.
Nicméně hlasitěji volaly po přesnějších kritériích komerční rozhlasové stanice. Rozhlasový trh zatím reaguje na dva týdny zveřejněný jedenáctistránkový manuál spíše zdrženlivě. Provozovatelé se chtějí přesvědčit, jak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) konkrétní postupy převede do praxe.

Soudů přibývalo
"Ten záměr se mi líbí, i když je legrační, že to trvalo čtrnáct let," komentuje iniciativu regulátora prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání Michal Zelenka.
Načasování je však nasnadě. RRTV byla před půl rokem vystavena tlaku několika rozsudků, které upozorňovaly na nepřezkoumatelnost rozhodnutí z důvodu nedostatečného odůvodnění zamítnutých žádostí o licenci. "Po rozhodnutí soudů došlo k sjednocování výkladů vysílacího zákona. Chceme, aby vysílatelé dostali konkrétní parametry a aby soudní žaloby neměly šanci na úspěch," říká předseda RRTV Petr Pospíchal. Manuál tedy podrobněji než zákon stanovuje kritéria, podle kterých chtějí radní při posuzování projektů postupovat. Která to jsou?

Nový pojem: ekonomický rating
Celý manuál je především náčrtem, jak si regulátor vysvětluje § 17 vysílacího zákona. Jednotlivé požadavky zákona více specifikuje, a tak vzniklá dílčí kritéria budou radní hodnotit stupnicí splňuje - splňuje částečně -nesplňuje. Licenci pak získá ten, kdo nejlépe obstojí. Rada např. zavádí nový termín "základní ekonomický rating žadatele", což je syntéza pěti požadavků: ekonomické stability, zdraví, postavení, pověsti a věrohodnosti žadatele. "Dále rada hodnotí výši základního kapitálu, jeho strukturu a množství prostředků vyčleněných na investici do vysílání. Hodnotí se také, jak bude žadatel schopen financovat vysílání v dalších letech za jeho běžného provozu, a dojde též k posouzení hrozby případné platební neschopnosti," konstatuje se v manuálu.

A mají na to?
Jednoznačné posílení ekonomické optiky je důležité z důvodu zvyšujícího se počtu komerčních programů. Jistá pochybnost z rozpracovaného kritéria se však nabízí: "Má regulátor ve svém středu nebo ve svém úřadu odborníky, kteří jsou schopni stanovit ekonomický rating, tak jak je to obvyklé?" ptá se ředitel celoplošného Rádia Impuls Jiří Hrabák.

Větší transparentnost
RRTV má zájem hlouběji se zabývat transparentností vlastnických vztahů žadatelů z důvodu zamezení rizika skrytého zneužití moci k politickým, ekonomickým či soukromým zájmům. "Rada při hodnocení v této oblasti zohlední především právní formu zakladatele, a to v úzké návaznosti na strukturu, dohledatelnost a možnost přístupu veřejnosti k informacím o vlastnících společnosti spolu s možností reálné komunikace s těmito vlastníky," uvádí se v manuálu.
Stejně bude postupovat i u společníků s největším podílem ve společnosti, která o licenci žádá. Váhu dostanou i probíhající soudní spory o vlastnictví, což je zřejmě reakce na vlnu kritiky po udělení licence benešovskému Rádiu Nový Preston.

Menšiny za mikrofonem
RRTV bude zkoumat, zda nový program obohatí nabídku na území, kde bude vysílán, a také zda bude o takovýto programový formát mezi posluchači či diváky zájem. Pod drobnohled se dostane i problematická pasáž zákona o přínosu nového programu pro menšiny.
"To je ta největší past. Komerční stanice žije z reklamy, a tím pádem musí obsluhovat buď většinu s průměrnou kupní silou, nebo bohatou menšinu. Pro jiné menšiny se může uplatnit podpora stanice mimo vysílání na veřejných akcích přímo nebo prostřednictvím mediálního partnerství. Dále tím, že bude vysílat nějaká veřejně prospěšná sdělení," říká Michal Zelenka. Regulátor má však na mysli zcela jiný výklad: bude zkoumat jak způsob oslovení a povahu vysílání, tak možnost moderování osobami, jež jsou příslušníky menšin.

Dvakrát a dost!
Rada nastínila i proces hlasování o nejvhodnějším projektu. Pokud při prvním rozhodování neobdrží žádná ze žádostí potřebných devět hlasů, pokračuje rozprava a hlasování ve druhém kole. Po druhém neúspěšném hlasování jsou všechny žádosti zamítnuty a licence nebude udělena. Manuál slibuje, že regulátor podrobně odůvodní, proč licenci udělil, a stejně pečlivě vysvětlí neudělení jednotlivě všem neúspěšným žadatelům.

Dříve to nešlo?
"Sestavování manuálů trvalo několik měsíců a museli jsme najít vhodný obsah pro pojmy jako např. původní tvorba, jež se v jiných zákonech neobjevují," vysvětluje předseda rady Petr Pospíchal. "Manuál vytváří pro RRTV prostor pro udělování licencí tak, aby její rozhodnutí byla co nejméně napadnutelná. Klade valnou část licenčních řízení na žadatele, někdy i v otázkách nesplnitelných. Škoda že manuál nebyl vydán před vyhlášením licenčních řízení na digitální televize, jistě by to napomohlo kvalitě projektů," dodává prezident rozhlasových stanic Frekvence 1 a Evropa 2 Michel Fleischmann.

Netravte kozy odvedle
Co přinese manuál rozhlasovému trhu? "Zavádí prvek odpovědnosti rady za její rozhodování. Při vší úctě, to zde zatím nebylo. Rada bude mít mnohem víc práce už se samotnou přípravou řízení, a je zde tudíž naděje, že řízení nebudou vypisována na každou frekvenci, která se objeví. Určitě to přinese větší transparentnost. Jenom škoda že tomu tak nebylo od začátku," dodává Michal Zelenka.
I majitel ostravského Radia Čas - FM a spolumajitel rádií Hey! Radim Pařízek považuje manuál za dobrý. "Je logickým vyústěním dlouhodobé negativní situace, kdy neúspěšní napadají úspěšné, kdy ukřivdění závistivě ,tráví kozy' na zahrádkách svých sousedů a kdy ti silní jen proto, aby se k nim nikdo nepřiblížil, používají tyto zvláštní praktiky coby součást konkurenčního boje," uzavírá.