pondělí, května 30, 2005

Ministerstvo vs. regulátor

Marketing & Media, 30.05.2005 - Návrhy, jak přizpůsobit zákon o vysílání potřebám digitalizace, nefandí rozběhnutému řízení na digitální televize. Karta se obrátila ve prospěch Novy a Primy.
Ministerstvo informatiky plní svůj slib a po prosazení veřejnoprávního multiplexu do zákona o elektronických komunikacích teď přeje komerčním televizím: jak TV Nova a Prima TV, tak regionálním stanicím vysílajícím na sdílených kmitočtech s Primou. V novele zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání navrhuje, aby jim regulátor vyšel vstříc: „Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je povinna v součinnosti s Českým telekomunikačním úřadem umožnit, aby programy celoplošného analogového televizního vysílání provozovatele s licencí byly umístěny i v síti pro zemské digitální televizní vysílání.“ Nova a Prima by tak mohly vysílat jak analogově, tak digitálně.

Licence za kmitočty
Takovéto ustanovení by vyřešilo patovou situaci, kterou si Nova a Prima způsobily částečně samy tím, že se i přes výzvy členů rady nepřihlásily se stávajícími programy do probíhajících licenčních řízení na digitální televize.
Ministerstvo informatiky však jde Nově a Primě od minulého týdne vstříc ještě víc. V zákoně navrhuje, že jestli Nova a Prima budou chtít, můžou vyměnit analogové kmitočty (na kterých už za několik let nebudou moci vysílat) za tři licence k tematickým programům. To by zejména Nově vyhovovalo, protože vedle svého současného programu hodlá spustit další tematické stanice: filmovou, seriálovou, sportovní, příp. i zpravodajskou.
Nicméně jestli bude v ČR celkově šest multiplexů s 24 programy, stávající komerční provozovatelé by díky této aktivitě ministerstva automaticky ovládli celou třetinu trhu.

Multiplex v zákoně
Uvedení ministerského návrhu do života však nezačalo minulý týden slibně. Na stoly členům kulturního výboru Poslanecké sněmovny se totiž dostal v konkurenci s dalšími dvěma - návrhem novely vysílacího zákona poslance Petra Plevy a také poslance Ladislava Skopala. Výbor začal rokovat o Plevově návrhu, který je, ale také nakloněn zájmům současných komerčních televizí.
Návrh zavádí pojem provozovatel televizního multiplexu, který by se tím dostal mezi provozovatele televizních programů a provozovatele digitální telekomunikační sítě. Tento návrh by komerčním televizím zajistil, aby na jejich programech nevydělávali telekomunikační operátoři nekontrolovaným zařazováním komerčních obsahů (např. reklam nebo loterií).

Multiplexy televizím?
Multiplex by byl licencován radou na 12 let s možností prodloužení na dvojnásobnou dobu. Licence by byla nepřevoditelná a jedna firma by mohla provozovat pouze jeden multiplex. To zatím samo o sobě Nově a Primě příliš nenahrává. Zásadním je ustanovení, podle kterého by dostaly Nova a Prima (proti písemnému prohlášení, že vrátí analogové kmitočty), licenci k provozování celoplošného televizního multiplexu. O této variantě bude tento týden dále rokovat kulturní výbor, přičemž novela má stále možnost se dostat na červnovou schůzi sněmovny.

Novely jsou proti trhu
Žádná ze tří navržených variant novelizace vysílacího zákona není v souladu s postupem, který prosazuje regulátor. „Všechny verze jsou nepřijatelné, protože jsou antitržní a antipluralitní,“ říká předseda RRTV Petr Pospíchal. Podle něho stávající televize nevyužily možnost účastnit se probíhajícího licenčního řízení se současnými programy a přístup k digitálním licencím vede pouze za předpokladu vrácení analogových kmitočtů.
I když rodící se legislativa, která by měla komplexně řešit problematiku digitálního televizního vysílání, nereflektuje postupy RRTV, tento týden budou veřejná slyšení uchazečů o digitální televize pokračovat. Od úterý do čtvrtka se regulátorovi představí 25 projektů, jež mají zájem o čtyři programové pozice v digitální síti Českého Telecomu.